Bildet som forandret alt - eller gjorde det egentlig ?

 Illustrasjon av Arsenii Markov

Illustrasjon av Arsenii Markov

En naken jente løper hylende bort fra et napalm bombeangrep i Vietnam. Henrettelsen av en Vietcong fange skutt i hodet på kloss hold av politisjefen i Saigon. Vi har sett det før. Øyeblikk av frossen tid. Bildene som får det til å vrenge seg i magen. Det, kanskje, nyeste bildet er av en død 3-åring på en strand i Tyrkia.

Vi glemmer fort

Det sies at bilde av unge Aylan Kurdi, som gikk viralt 2. September 2015 forandret flyktningedebatten. På 12 timer gikk bildet fra et par tyrkiske avisen til nesten 20 millioner mennesker verden over. På sosiale medier begynte vi å snakke om «flyktninger» istedenfor «innvandrere». Debatten gikk fra å handle om innvandring generelt, til å handle om enkeltindivider på flukt. Det endret den offentlige debatten. Media ble mer sympatiske. Politikere viste en mykere side. Medlemmene av Refugees Welcome To Norway fløy i taket, og gikk fra 32.000 medlemmer til over 80.000 på bare noen få dager. Nordmenn spurtet til politikamre med klær, mat og leker.

Likevel, allerede 11 September 2015 var effekten borte. «Vi deler sterke følelser på nettet – men glemmer fort» skriver kulturell kritiker for Washinton Post, Caitlyn Dewey. Innstramminger i innvandringspolitikken skjedde uansett, ikke bare i Norge, men i de fleste andre vest-europeiske land også.

vi deler sterke følelser på nettet – men glemmer fort

Heldigvis – blant mennesker i det sivile samfunn har utslagene bildet laget vist seg å vare lenger. Lokallag, naboer, utleiere og lærere rundt de lokalsamfunnene hvor flyktningene blir bosatt, har fortsatt sitt frivilligere engasjement.

En kort, men kraftig innvirkning

Engasjementet som vises i dag blant lokalsamfunn hadde mest sannsynlig ikke være så stort, hadde det ikke være for bildet av vesle Aylan, nettopp på grunn av hva det kommuniserer om menneskene i den nåværende flyktningkrisen. Bildet vil mest sannsynlig ende opp i historiebøkene, som et symbol på krisen syrerne nå opplever. La oss fortsette engasjementet vårt, la oss hedre Aylan Kurdi. La oss minne regjeringen på hva som foregår ved å fortsette og støtte disse menneskene i nød.

Kilder: Aftenposten og European Journalism Observatory


Amalie Henden is a blogger and student of journalism at Brunel University London.

Twitter and Instagram: Amalie_Henden
Blog: Amaliehenden.wordpress.com