En flom av følelser

Illustrasjon av A. Markov

En flom av følelser kastes over oss her nede.. 

Det er ganske surrealistisk at dere hjemme i Norge går videre med livene deres som ingenting, mens det er elendighet, kaos og fortvilelse her i Hellas med livredde flyktninger, og en situasjon fylt med korrupthet og urettferdighet.

Når du møter mennesker som har sett familien sin blitt hengt av IS, blitt banket opp fordi de kommer fra feil land mens de har stått og ventet åtte dager på å komme over vannet uten mat og nesten har druknet i ferden over, blir dine problemer minimale. En mann forteller at han ble pappa for to dager siden og kona fødte ute i skogen der de gjemte seg for Tyrkisk politi. Hun hadde ikke fått plass på båten hans over, så han visste ikke hvor barnet eller kona var. De skulle komme med båten dagen etter, men den dagen ble tre båter tatt av kystvakten, og sendt tilbake. Om hun kom seg over vet vi ikke.

I går natt fikk vi i land en båt hvor alle var kliss våte på grunn av heftig sjø og bølger, og mennene ombord forklarte at det hadde kommet så mye vann inn i båten at de var redd den ville synke. Båten skal kunne romme 10. De var 60 stykk. Da hadde de bestemt seg for at de ville ofre livet for barna og mødrene i båten, og hoppe ut hvis de ikke klarte å komme seg over før båten gikk under. Heldigvis gikk det bra, og vi fikk dem trygt i land og fikk gitt dem tørre klær. I sånne situasjoner er det vanskelig å filme, og vi var nødt til også å gripe inn å hjelpe.

Neste båt hadde vi kontakt med helt til lysene deres plutselig sluttet å blinke. Vi ringte kystvakten og fikk dem til å se hva som hadde skjedd for vi var redd båten hadde veltet i de store bølgene. I dag morgen fikk vi vite at båten hadde mistet flere mennesker over bord, men at kystvakten hadde fått alle i sikkerhet, og opp på land. Det var vanskelig å sove i natt.

Jeg kan ikke helt beskrive hvordan det er å se livene deres der hjemme fylt av glede, humor og små problemer, mens her nede ser vi bare elendighet og krise. Men de frivillige som er her nede er helter. I går reddet de livene til 55 mennesker som hadde fryst i hjel på vannet hvis ikke de hadde gjort noe, og jobbet hele dagen og natten for å få båtene trygt i land.


Emilie K. Beck - Volunteer in A Drop in the Ocean (Dråpen i Havet), and creator of the documentary ''There Will Be Boats'' (2015) (''Det kommer båter''). She works as a director for Ariel film.