En fot inne, en fot ute

Jeg vokste opp på et lite tettsted ved navn Larkollen. Fra min barndom husker jeg at jeg synes det var veldig vanskelig å forstå meg selv. Jeg hadde spesielt vanskelig for å forstå min opprinnelse, som den ene av to brune barn i et lite lokalsamfunn.

  Foto: Christoffer Henriksen

Foto: Christoffer Henriksen

Med en far fra Ghana og en mor fra Norge

Pappa hadde store deler av sin oppvekst i Ghana, mens mamma hadde sin oppvekst i Norge. På den tiden gjorde det ikke ting noe bedre at de også var skilt, for i min oppfatning så skulle det hele bli mye verre, før det ble bedre.

Det som gjorde oppveksten min komplisert var ikke først og fremst det at foreldrene mine var skilt, men det at jeg var klemt mellom to vidt forskjellige individer. Kulturforskjellene var store fra min mor med hennes skandinaviske bakgrunn til min far med sin ghanesiske bakgrunn.

Ofte følte jeg at min mor var veldig føyelig. Min far var strengere og hadde helt andre prioriteringer og etiske retningslinjer. Deres kultur spilte en markant rolle for deres oppdragelse. Som resultat av dette endret jeg normer og verdier etter hvem av foreldrene mine jeg var hos.

I min tidlige oppvekst var mamma min nærmeste rollefigur. Jeg knyttet meg mer opp mot min henne, da det var hun som var tilstede. På den tiden forsto jeg aldri hvorfor pappa var fraværende. Jeg var for ung til å forstå at hans studier i utlandet var et bevisst valg for å gjøre livet bedre for meg og min søster.
 

En grønn Mitsubishi

Det aller første minnet jeg har av pappa er at han hentet meg og min søster i en grønn Mitsubishi. Plutselig var jeg på vei til hans nye familie, min bonusfamilie.

Tatt i betraktning at jeg ikke hadde noen tidligere erfaringer med pappa, var dette en rar hendelse som gjorde meg ekstremt usikker.

Han var min egen far som jeg ikke hadde noen relasjon til, utenom det faktum at han var en av to grunner til min eksistens. De påfølgende årene var vanskelige. En av hovedgrunnene til dette var at jeg syntes det var vanskelig å snakke med pappa eller bonusmoren min om alvorlige temaer.

Jeg turte for eksempel ikke gråte eller stille spørsmål om ting i frykt for å få kjeft. Jeg følte meg liten i forhold til deres raseri. Dette var en stor kontrast i forhold til det jeg opplevde når jeg var hos mamma.
 

Forståelse

Jeg tenker ofte tilbake på oppveksten min. Jeg revurderer og gjenopplever mine opplevelser, prøver å se ting fra et annet perspektiv.

Mye av det sinnet jeg hadde i barndommen og ungdomsalderen skyldes nok mangel på både forståelse og informasjon, men også det at jeg ikke klarte å venne meg til de ulike inntrykkene og inputene mellom familiene.

Ønsket om en god relasjon var der, men det var vanskelig når det føltes som om vi var to vidt forskjellige vesener. Pappa hadde en oppvekst i tøffe omstendigheter, og mitt kulturelle filter gjorde at jeg misoppfattet det han prøvde å lære meg. Jeg fokuserte heller på måten han sa det. Jeg forsto ikke.

Jeg forsto ikke pappa sin opprinnelse og livserfaring. Nå er situasjonen annerledes, og mye av grunnen til det var nok at jeg valgte å legge mitt kulturelle filter til side for å prøve å se ting fra hans ståsted.

Selv om min oppvekst ikke var helt som alle andres, har utfordringene ved det å vokse opp mellom to kulturelle aspekter lært meg uendelig mye. Det lærte meg å være åpen og forståelsesfull.
 

Denne artikkelen ble publisert i samarbeid med Well Behaved Daily.

Skrevet av Tore Henrik Bakkerud Dagsvold.


Well Behaved Daily er en nettmagasin som ufarliggjøre tabubelagte temaer, og inspirere gjennom historier og erfaringer. Les mer på wellbehaveddaily.com!


Kulturmagasinet Fremmed er et tospråklige (engelsk og norsk) nettmagasin om migrasjon, frivillighet og kultur. Vårt mål er å motvirke fremmedfrykt- og fremme inkludering ved å fortelle historiene som ellers ikke blir dekket av media. 

Vi leter stadig etter nye
bidragsytere. Har du noe du vil fortelle, eller kjenner du noen som vil bidra? Send oss en mail på kulturmagasinet@fremmed.no

Hold deg oppdatert ved å følge Kulturmagasinet Fremmed på våres facebook og instagram side.Del denne artikkelen med dine venner :)