Intervju med Endre fra dråpen i havet

 Illustration by Arsenii Markov

Illustration by Arsenii Markov

Vi står ovenfor en av de største humanitære krisene verden har sett. Det er et internasjonalt estimat som viser at over 60 millioner mennesker har måtte flykte fra sine hjem rundt om i verden, det høyeste tallet siden andre verdenskrig.

Hellas, et land som for kort tid siden fikk spalteplass i alle verdens aviser for sin falmende økonomi, står nå sentralt i flyktningkrisen som den mest populære destinasjonen for flyktninger som reiser inn til Europa. Med kun 30 minutter båttur fra Tyrkia (det mest populære avreisestedet), er de mange greske øyene naturlige mål for dem som ønsker å få en fot inn i Europa i håp om et nytt liv.

Det høye antallet flyktninger de siste to årene har skapt et enormt behov for hjelpearbeidere, og det er per dags dato et titals internasjonale organisasjoner som bistår grekerne i å få kontroll over situasjonen, og for å hjelpe dem som trenger det mest. En av disse organisasjonene er norske “Dråpen i Havet” som ble opprettet i 2015 på den greske øyen Chios.

Jeg har vært i kontakt med Endre Solheim (25) fra Bergen, som reiser ned med Dråpen i Havet for tredje gang, for å finne ut mer om hvorfor han har valgt å reise som frivillig og hvordan situasjonen har utviklet seg siden hans første reise.

 Frivillige ved havnen i Chios. Foto: Dråpen i Havet.

Frivillige ved havnen i Chios. Foto: Dråpen i Havet.

Hvorfor har du valgt å reise ned for å hjelpe?

Jeg reiste ned fordi min mor har vært på Chios som koordinator for Dråpen i Havet siden januar 2016. Jeg syntes arbeidet virket spennende og interessant. Arbeidet med flyktningene på Chios virket så fjernt, og selv om min mor la ut rapporter om situasjonen på Chios på bloggen sin så ville jeg se det med egne øyne.

Hvordan opplevde du din første tur?

Mye nye inntrykk. Jeg stod midt oppi krisen som jeg bare hadde lest om. Det å oppleve situasjonen selv setter ting i perspektiv. Jeg følte på at jeg som er født i Norge er veldig priviligert og at disse stakkars menneskene tilfeldigvis er født på feil sted til feil tid.

Hvordan er situasjonen på Chios?

Første gang jeg var her, februar 2016, kom det båter med flyktninger døgnet rundt. Da gikk arbeidet vårt ut på å ta imot menneskene langs sør kysten på Chios. Vi partruljerte døgnet rundt i team på to personer. Vi hadde bilene fulle av klær, mat, vann og andre ting de kunne trenge når de kom i land kalde, våte og redde. Når flyktningene kom i land hjalp vi de med tørre klær, ga de mat og hjalp de på bussen til registreringsleiren Tabakika. De reiste videre til Souda når de var registrert. På dagtid reiste vi inn til flyktningleiren Souda med leker til barna og pratet med folk vi hadde tatt imot natten eller dagen før.

Andre gang jeg var her i mars, startet vi som sist med å patruljere døgnet rundt. I tillegg til patruljeringen begynte vi nå å assistere med matutdeling til flyktningene i flyktningleiren Souda og interneringsleiren Vial (Hot spot).

 Frivillige assisterer de lokale ved ankomsten av en ny båt til havnen i Chios. Foto: Dråpen i Havet.

Frivillige assisterer de lokale ved ankomsten av en ny båt til havnen i Chios. Foto: Dråpen i Havet.

Jeg er nå her for tredje gang i mai, og avtalen mellom EU og Tyrkia begynte å gjelde fra 20.mars. Dette har ført til at det bare kommer cirka en båt per døgn. Grensene i Europa er også stengt så Chios er gått fra og være en transitøy til å bli en øy som flyktnigene kommer til å oppholde seg på i ubestemt tid. Dråpen I Havet patruljerer ikke lenger sør kysten av Chios, men har konsentrert arbeidet sitt i flyktningleirene Souda og Dipithe. Arbeidsforholdene i interneringsleiren Vial er veldig vanskelig og det ikke lett å få hjulpet menneskene som oppholder seg der. Dråpen i Havet har hovedansvar for å dele ut frokost i Souda og Dipithe. Ellers hjelper vi også to andre kjøkken - People street kitchen og Basques kitchen - med forberedelse og servering av lunsj og middag. Ellers er vi inne i flyktningleirene og hjelper flyktningene.

Kjenner du andre som reiser ned? Min far, tante og fetter reiste sammen med meg. Ellers har jeg fått mange nye venner etter oppholdene på Chios.

  Frivillige serverer frokost ved flyktningsleieren i Souda. Foto: Eirik Johan Solheim.

Frivillige serverer frokost ved flyktningsleieren i Souda. Foto: Eirik Johan Solheim.

Føler du noen gang at du selv er i fare?

Mest i interneringsleiren Vial. I starten var dette en lukket leir med høye gjerder og piggtråd, jeg hadde følelsen av at jeg sto midt i et fengsel. Vi måtte av og til servere mat gjennom gjerdene for å ivareta vår egen sikkerhet.

Mener du verdenssamfunnet gjør nok for å løse krisen? 

Jeg mener verdenssamfunnet har fraskrevet seg ansvaret for flyktningkrisen ved å stenge grensene til Europa. Jeg har ingen lett løsning på dette problemet, men sånn som situasjonen ser ut nå virker det som verden har lukket øynene for flyktningkrisen.

Per dags dato bistår Dråpen i Havet ved syv flyktningsleire på øyen Chios, i Athen og i Nord-Hellas, og de har tidligere også vært tilstede på øyene Samos, Kos og Lesvos. Deres fokus er der hjelp trengs mest, og ved mulighet hjelper de også til i Makedonia og i Tyrkia. Deres arbeid er annerkjent lokalt og internasjonalt, og i 2015 vant de Frivillighetsprisen av The UN Refugee Agency (UNHCR) og prisen for Beste Initiativ i programmet Norske Helter på TVNorge. Slik anerkjennelse har kommet fra mange timers hardt arbeid og dedikasjon fra frivillige som Endre og hans familie. Siden September 2015 har cirka 1300 frivillige reiser blitt gjennomført med Dråpen i Havet, og med flere store prosjekter på gang er de alltid åpen for nye medlemmer.

“De Norske Hjelpearbeiderne” er en artikkelserie hvor vi intervjuer nordmenn som reiser til utlandet for å jobbe som frivillige. Hvem er de? Hvorfor reiser de ned? Hvordan opplever de turen? Følg med på Fremmed.no for mer.


Arsenii Markov is a research assistant with a Bachelor Degree in Comparative Politics from the University of Bergen. Head of the Membership Committee, a board member and online content manager at Fremmed.no.