Kulturnytt - Arabisk Filmfest

MV5BZjhiZjA4MDUtZjhjNC00OTJiLTllN2QtODAxMmFhYzZmZjhjXkEyXkFqcGdeQXVyNjg0Njc1NQ@@._V1_SX1777_CR001777666_AL_.jpg

Arabisk filmfest (27.-29. april) arrangeres hvert år i Bergen og viser internasjonalt anerkjente og prisbelønte filmer fra og om den arabiske regionen. 

Den arabiske verden gjennomgår store samfunnsendringer, opplever langvarige konflikter og står overfor utfordringer som det ikke finnes enkle løsninger på. I Norge ser vi at dette utløser frykt som preger det politiske klimaet vårt, som i år har ført til justisministerens avgang. Det viser at det er helt nødvendig med forståelse for hva som skjer i regionen.

Derfor blir det både filmvisninger, panelsamtaler som løfter viktige spørsmål om regionen, dialogperformance som engasjerer publikum til ettertanke og norsk-arabisk fusionfest som gjør at festivalen setter seg, ikke bare i hjertet ditt, men også i dansefoten!


Filmene som blir vist:

nilehilton_sitebanner-nbprgjrukzoqv7pi3ec8op3oq38q7p5laz510g7jig.jpg

The Nile Hilton Incident

Når en hotellansatt blir vitne til mordet på en berømt sangerinne på det fremragende Nile Hilton Hotel, blir politimannen Noredin (Fares Fares) satt på saken. Fast bestemt på å etterforske det som først virker som et vanlig mordmysterium, blir Noredin raskt dratt inn i en større konflikt som omfatter Egypts maktelite. I et korrupt system der ingen slipper unna, må Noredin kjempe mot alt og alle for å komme til bunns i hva som egentlig har skjedd.

The Nile Hilton Incident er åpningsfilmen på årets festival og vises fredag kl 1800Cinemateket USF. Det blir taler og noe å drikke på fra klokken 1730.

film11153_ALI_3.jpg

Ali, the Goat and Ibrahim

En mann som er forelsket i en geit drar på eventyr sammen med en lydtekniker med hørselsproblem, i denne smått surrealistiske men svært underholdende filmen. Ali, the Goat and Ibrahim er forfriskende: I formen er dette en klassisk road trip-film, men innholdet og karakterene er såpass absurde at dette likevel føles som en ytterst original film.

maxresdefault.jpg

Beauty and the Dogs

Beauty and the Dogs tar for seg Miriam som etter en kveld på byen bli voldtatt av to politimenn. Filmen skildrer hvordan Miriam blir kasteball i et system der folk er mer opptatt av å beskytte seg selv enn å hjelpe en voldtatt kvinne. Regissør Kaouther Ben Hania blottstiller og utfordrer gammeldagse og patriarkalske krefter som både er allmenne og mer spesifikke for det tunisiske samfunnet.

Filmen løfter en av utfordringene kvinner møter, ikke bare i den arabiske verden, men ellers også. #MeToo og #MosqueMeToo viste hvor stort problem seksuell trakassering og overgrep er.

Arabisk filmfest spør hvordan kvinnekamp ser ut i Midtøsten og Vesten i panelsamtalen "Grenseløse menn" på Litteraturhuset onsdag kl 1800.

lastmeninaleppo-feature.jpg

Last Men in Aleppo

Vi følger de tre syrerne Khalid, Subhi og Mahmoud, frivillige hjelpearbeidere for organisasjonen De hvite hjelmene, som gjør de alt de kan for å finne gjenlevende og hente ut de døde fra ruinene etter kampene i Aleppo. Last Men in Aleppo tar oss med på innsiden av borgerkrigen i Syria, og er en film om mennesker fanget i krigens helvete og hva de gjør for å overleve.

Den oscarnominerte regissøren av Last Men in Aleppo, Feras Fayyad, kommer til festivalen. Han vil både introdusere filmen sin og delta i en panelsamtale om filmens makt i konfliktsituasjoner på USF Verftet lørdag kl 1615.

Les mer her (facebook event).

ac10-diff-wajib-still.jpg

Wajib

Fem år etter sin forrige spillefilm vender Annemarie Jacir tilbake med Wajib, et familiedrama som forsøker å belyse hva det vil si å være palestiner i dagens Israel. Wajib («plikt» på arabisk) er jordnær og lavmælt både i dialogen og i det visuelle uttrykket, og en film som tar seg god tid i skildringen av den hjemvendte sønn Shadi og hans kompliserte forhold til faren og til landet han elsker og hater.

Arabisk filmfest inviterer til diskusjon om stereotypier og hvilke fordommer nordmenn og arabere har mot hverandre. Hvordan kan vi bygge ned disse og hva skjer hvis vi ikke gjør det? USF Verftet søndag kl 1615.

image-w1280.jpg

The Blessed

I Sofia Djamas spillefilmdebut befinner vi oss i Algeries hovedstad i 2008. Borgerkrigen er nylig over, og landet har fortsatt store sår som ikke har blitt leget. I løpet av et døgn følger vi en håndfull karakterer som er fanget mellom fortidens traumer, nåtidens undertrykkelse og fremtidens drømmer om det som kan bli.

1242f77d-6586-4b41-81a0-4735e70d9052.jpg

AMAL

Tomboyen Amal er fjorten år når den arabiske våren bryter ut i Egypt. Gjennom seks lange år, gjennom eufori og depresjon, følger regissør Mohamed Siam henne i hennes leting etter sin egen plass i et land i kraftig endring. Men selv om hun har bein i nesa er det ikke lett å være en ung kvinne blant menn, og kampen for overlevelse skal vise seg å bli tøffere enn antatt.

 

Du kan bestille billetter og lese mer om Arabisk Filmfest på deres hjemmeside

 

Tekst: Arabisk Filmfest


Arabisk filmfest arrangeres av Arabisk filmforening, i samarbeid med Cinemateket i Bergen. Filmprogrammet er kuratert i samarbeid med Arabiske filmdager i Oslo.


Kulturnytt er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips?
Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.no


Fortell flere om Arabisk Filmfest ved å dele denne artikkelen videre!

Foreningen Fremmed