Kulturnytt: Flyktninghjelpen

 Syriske flyktninger bærer tungt. Foto: NRC_Christian Jepsen

Syriske flyktninger bærer tungt. Foto: NRC_Christian Jepsen

Flyktninghjelpen er Norges største humanitære organisasjon, og hjelper flyktninger over hele verden. Organisasjonen ble stiftet i 1946 for å bistå flyktninger etter andre verdenskrig, og har siden den gang jobbet for at mennesker på flukt skal kunne bygge seg en ny fremtid. I dag driver flyktninghjelpen prosjekter i 31 land.

Som den eneste humanitære organisasjonen i Norge som har spesialisert seg på beskyttelse og hjelp til mennesker på flukt, er Flyktninghjelpen aktiv med å bistå på bakken. Her deler de innsatsen inn i tre deler: Nødhjelp til mennesker på flukt, talsmannsarbeidet, og beredskapsstyrken.

Organisasjonen har utformet seks typer hjelp som fungerer som nødhjelp til mennesker på flukt, både under og etter konflikt og krise:

- Utdanning
- Rent vann
- Husly
- Rettshjelp
- Matsikkerhet
- Leirdrift

Gjennom talsmannsarbeidet forsvarer organisasjonen rettighetene til menneskene på flukt ved å spre kunnskap om flyktningenes situasjon og varsler om urett og nød. Flyktninghjelpen driver også sitt eget forskningssenter i Geneve, IDMC, for å tilegne seg kunnskap om de 40 millioner menneskene som er på flukt i eget land. Dette er verdens ledende faktabase om mennesker på flukt i eget land.

Organisasjonen forsvarer rettighetene til mennesker på flukt innenfor disse områdene:

- Humanitære prinsipper
- Flyktninger i urbane strøk
- Eiendomsrettigheter
- Klima

Flyktninghjelpens egen beredskapsstyrke NORCAP, har 900 eksperter fra ulike land. De står klar til å rykke ut for å bistå FN og andre organisasjoner øyeblikket en krise inntreffer. Når NORCAP planlegger og utfører hjelpearbeidet sitt, er det fem viktige områder som står sentralt:

- Beskyttelse av sivile
- Miljøhensyn
- Likestilling
- Pengestøtte
- Ungdom

Vil du lese mer om Flyktninghjelpen og deres arbeid?deres nettside finner du blant annet lærerike artikler som viser de kompliserte leveforholdene til mennesker på flukt.

 

Skrevet at Evelyn Furnes, Foreningen Fremmed.


Støtt Flyktninghjelpen - Gaver med mening. Støtten fra norske mennesker og bedrifter er med på å gjøre en stor forskjell for mennesker på flukt i verden. Det er mulig å vise støtte ved å bli fadder, eller donere en pengesum. Støtten er med på å drive flyktningleirer, sørge for gode sanitæreforhold, og gi mennesker på flukt rettshjelp.

Om du vil gi en venn eller familiemedlem en gave med mening, tilbyr også Flyktninghjelpen gavepakker. Dette er en fin og symbolsk måte å gi til noen - barn og familier som flykter fra krig og kriser får midler som er livsnødvendige, mens du kan gi videre et fint gavebevis til en du vil glede. Les mer om gaver med mening på Flyktninghjelpen sin nettisde. 


Kulturnytt er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips? Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.noDel denne artikkelen med dine venner!