Kulturnytt - Støttekomiteen for Vest-Sahara

 Bilde: Mali Galaaen Røsseth

Bilde: Mali Galaaen Røsseth

Fire tusen kilometer unna Vest-Sahara, er det en gruppe aktivister som kjemper for rettighetene til et glemt folk fordrevet fra sitt hjem. Gjennom media, lobbyvirksomhet, organiserte protester og foredrag (over 150 hvert år!) prøver komiteen å vekke offentlighetens interesse for det som skjer med Saharawiene. Det med mål om å sette press på både nasjonale og internasjonale aktører.

Støttekomiteen har satt seg et klart mål: Saharawienes rettigheter må ivaretas, de må få rett til å holde frie valg, slik at de kan få avgjøre sin egen fremtid. På sin nettside skriver de: “Bare gjennom en avstemning vil det bli varig og rettferdig fred i territoriet”.

Støttekomiteen for Vest-Sahara ble opprettet i 1993, og har gjennom årene fått bred støtte i kampen for Saharawiene. De har etablert en “vennegruppe” på Stortinget, og har vært aktive i blant annet FNs Menneskerettighetsråd og gjennom ulike EU-institusjoner. Men internasjonal politikk er komplisert, og det er mange som tjener på at situasjonen forblir uforandret.

Der hvor politisk lobbyisme ikke strekker til - har komiteen begynt å ta saken i egne hender, og jobber i dag aktivt med å avdekke selskap som driver med det de kaller for uetisk handel.

“Alle selskaper som inngår avtaler med marokkanske myndigheter i territoriet blir avdekket og konfrontert. Dette gjør vi gjennom daglige søk i havnetrafikk, samarbeid med folk på bakken i de okkuperte områdene og gjennom kontakter inn i næringslivet. Resultatene publiserer vi på nettsidene til vår internasjonale paraplyorganisasjon Western Sahara Resource Watch. “

Kulturmagasinet Fremmed har tidligere dekket situasjonen i Vest-Sahara med innlegg skrevet av bidragsytere som har opplevd situasjonen i området:

Det Glemte Folket i Sahara av Kari Bernardini

 

Vil du lese mer om Støttekomiteen for Vest-Sahara? Gå inn på deres hjemmeside: vest-sahara.no


Flere politiske aktivister fra Vest-Sahara er fengslet av marokkanske myndigheter. Du kan vise din støtte for deres sak ved å signere denne aksjonen (link).


Kulturnytt er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips? Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.noStøtt en viktig sak, del denne artikkelen med dine venner!