Kulturnytt - Den Internasjonale Kvinnedagen

Bilde fra en av kvinnemarsjene i USA, 2017 (Bilde: Pixabay)


Med den internasjonale kvinnedagen (8. mars) rett rundt hjørnet, har vi denne uken tatt en titt på hva det vil si å være feminist, og hvorfor akkurat denne dagen er viktig i kvinners kamp for likestilling. Vi vil også gi et kort innblikk til hvorfor det er viktig å bidra i markeringen - og hvor de største kvinnemarsjene i Norge tar sted.


Hva er egentlig feminisme? og hva vil det si å være feminist?

Det finnes flere ideologiske retninger innen feminisme - men grunnprinsippet er at menn og kvinner skal ha like rettigheter og muligheter, uavhengig av deres kjønn. Det vil si at en feminist kan være mann eller kvinne, og er i prinsippet en person som jobber for å fremme likestilling.

Vestlige land har kommet en lang vei med å likestille kjønnene, men sett fra et verdensperspektiv - er kampen for likestilling så vidt begynt. Vi kjemper fortsatt for at kvinner skal kunne ha grunnleggende rettigheter i store deler av verden, og det er fortsatt millioner av kvinner som ikke har rett (eller mulighet) til å ta utdanning, stemme ved valg, bestemme over egen kropp eller gå ut av huset uten en mannlig følge.

Kvinner i Vesten har kjemper hardt og lenge for de rettighetene dem har i dag (Bilde: Pixabay)

For å sette dagens situasjon i perspektiv, kan det nevnes at over 40.000 mindreårige jenter blir tvangsgiftet hver dag. Det er estimert at over 700 millioner jenter/ kvinner som lever i dagens verden ble tvangsgiftet som barn (IMDI). Dette er et av mange skrekktall som viser hvorfor det er viktig å fortsette arbeidet for likestilling - og ikke minst, hvorfor det er viktig at alle, spesielt dem som er så heldig å ha vokst opp i et fritt samfunn, viser sin støtte for kvinner verden rundt. 

Så hva er egentlig kvinnedagen?

8. Mars er en dag hvor man skal kunne feire kvinnens rolle i samfunnet, en dag hvor viktige temaer blir aktualisert og viktigst av alt - en dag hvor folk kan vise solidaritet og støtte i kampen for økt likestilling mellom ulike kjønn.

I år vil kvinnemarsjene fremme budskap om bekjemping av seksualisert vold, kvinner på flukt og transseksuelle rettigheter.

Plakat fra kvinnemarsjen i USA, 2017 (bilde: Pixabay)

Kvinnedagen blir markeret i store deler av Norge. For dem som bor i Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger har vi lagt ved en oversikt under (link til arrangementene på Facebook):

Oslo - 8.mars kl 18.00-20.00 på Youngstorget - link (trykk her)

Bergen - 8.mars kl 17.00-20.00 på Torgallmenningen - link (trykk her).

Trondheim - 8.mars kl 17.00-20.00 på torget i Trondheim sentrum - link (trykk her)

Stavanger - 8.mars kl 17.00 i Byparken - link (trykk her)


Culture Weekly er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips? Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.noSpre budskapet ved å dele denne artikkelen!