Kulturnytt - En Barnebok om Flyktninger


Denne uken vil vi fortelle om et barnebokprosjekt om flyktninger. Ideèn til boken «Jeg gikk meg over sjø og land» kom som følge av at Tina Marie Tsiplakis ikke fant noen bøker som kunne hjelpe henne med å forklare sin sønn hvem flyktningene er. I løpet av mars og april 2017 ønsker Tina sammen med sitt team å samle inn 120 000 kr for å ha råd til å realisere bokdrømmen.


”Mamma, hva er en flyktning?”

”En flyktning? Det er…det er.. noen som ikke har det så bra i landet sitt som må dra til et annet...”

”Vis meg!” – Sa han.

Det hele startet med at sønnen til Tina Marie Tsiplakis stilte spørsmål ved hva en flyktning var i starten av 2016. Tina hadde ikke noe godt svar til sin fem år gamle sønn, så hun bestemte seg for å ta han med på biblioteket. Hun ville bidra til at han kunne forstå ordene flyktning, integrering og likeverd. Det viste seg at ingen har skrevet en barnebok på norsk om denne tematikken. Da bestemte Tina seg for å skrive boken selv. Ideen var å lage en bok som tok opp alvorlige tema og spørsmål rundt kultur og identitet på en barnevennlig måte. 

Tina kom til Norge i 2013, og hennes norskkunnskaper satt en begrensning for å realisere boken selvstendig, men hun visste hvordan boken skulle se ut! Våren 2016 kontaktet hun Charlotte Håkonsen, som jobber i enkeltmannsforetaket Enestående. Charlotte jobbet med illustrasjoner over sommeren og når boken begynte å ta form tok hun kontakt med Siddhant Rihel Kumar, som kunne bidra med tekst. Siddhant baserte en tekst på illustrasjonene til Charlotte og visjonen til Tina - og ble med det en del av gruppen i November i 2016. Siden den gang har gruppen jobbet med å skape et produkt som vil bidra til økt forståelse blant de yngre leserne i samfunnet, samt skape en god plattform for samtaler og læring mellom voksne og barn.

I korte trekk handler boken om en ung gutt som må flykte med familien sin på grunn av konflikt. Flukten tar gutten og familien gjennom en rekke land, og gutten mister muligheter som andre barn har. I tillegg til å følge den fysiske og geografiske reisen gutten går gjennom, følger man også den emosjonelle reisen til gutten og familien. Boken er tilpasset unge lesere mellom 3-9 år.

Du kan støtte (og lese mer om) bokprosjektet ved å gå inn på:
https://www.funde.no/project/view/35/


Culture Weekly er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips?
Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.noStøtt prosjektet ved å dele det med andre!