Kulturnytt - Arabiske Filmdager


Arabiske filmdager i Bergen er en tre-dagers filmfestival med filmer fra og om den arabiske verden. Den arrangeres 6. - 8. April på Cinemateket (USF Verftet). Festivalen ønsker å bringe flere historier til torgs som en motvekt mot de konfliktorienterte bruddstykkene som blir daglig blir presentert av media. Krigen mot IS, terroranslagene i europeiske storbyer og ikke minst det høye antallet flyktninger som har ankommet Norge viser hvordan politisk og sosial utvikling i den arabiske verden angår oss alle. Arabiske filmdager ønsker å gi de besøkende økt forståelse for den arabiske verden. 


Målet med Arabiske filmdager er å skape dialog mellom mennesker og vise arabisk kultur på sitt beste. Gjennom filmer, debatter, kunstutstilling, skuespill og mye mer ønsker de å skape engasjement og forståelse for arabisk kultur. Filmene under Arabiske filmdager viser noen av de mange historiene fra et av verdens viktigste områder for filmskapning i vår tid.

Et utvalg av filmene som blir vist: 

Nowhere to hide: Ingen kan bombes til fred, frihet eller demokrati. Denne dokumentaren viser den katastrofale utviklingen av Irak etter amerikanerne trakk seg ut. 

Nowhere to Hide av norske Zaradasht Ahmed tar oss med til Irak og viser den katastrofale utviklingen i landet etter at de amerikanske styrkene trakk seg ut gjennom øynene på en irakisk sykepleier.

Fengslende: Clash forteller historien om Det muslimske brorskapets fall i Egypt fra innsiden av en politibil, der mennesker fra begge sidene av konflikten ved en misforståelse ble arrestert. 

Clash av Mohamed Diab er et intenst kammerdrama om de voldsomme demonstrasjonene som endte med at president Mursi fra det muslimske brorskap ble avsatt av militæret i 2013.

På den litt mer oppløftende siden finner vi In Between av Maysaloun Hamoud som skildrer hverdagen til tre palestinske kvinner i Tel Aviv og deres brudd med både kulturelle og religiøse begrensninger.
 

In between: Nour kommer fra en konservativ familie og flytter inn med liberale, sekulære Laila og Salma i Tel Aviv. Det en en flott histore om frihet, å finne sin egen vei og brudd med tradisjoner og familie. 

I tillegg til filmene vil det være debatter om problemstillinger knyttet til arabisk kultur og samfunn. Blant annet om okkupasjon og diskriminering kan bekjempes med politisk motiverte kunstformer i motsetning til voldelig motstand - og hvordan kampen for likestilling er annerledes for kvinner med muslimsk og arabisk bakgrunn enn for kvinner som kun identifiserer seg som “vestlige”.
 

 Deyaah Khan gjester årets festival. Foto: Arabiske Filmdager

Deyaah Khan gjester årets festival. Foto: Arabiske Filmdager

Som en forsmak til festivalen arrangeres programslipp på Litteraturhuset 4. april kl 19:00. Her blir det visning av kortfilmen “Frame” som problematiserer noen av de "begrensende rammene" i den arabiske kulturen. Etter filmvisningen blir det påfølgende debatt om hva som påvirker unge til å bli ekstremister - og hvorvidt en bedre forståelse av identitet kan hjelpe oss å jobbe mot radikalisering.

Blant gjestene til festivalen er:

Deeyah Khan, norsk-pakistansk prisbelønt regissør av dokumentaren “Jihad - Hellige krigere”.

Hiam Abbas, verdenskjent palestinsk skuespiller, mest kjent for sin rolle i filmen Lemon Tree.

Amina Bile, en av de tre “skamløse” jentene som løftet debatten om æreskultur i minoritetsmiljøer i Norge.

Rashide Benzine, fransk-marokkansk forfatter, statsviter og samfunnsdebattant.

For mer informasjon om program, billetter og arrangementer, sjekk ut facebook-siden vår og http://www.filmfrasor.no/arabiske-filmdager/bergen/

 

Ukens kulturnytt er skrevet i samarbeid med Anne Sofie Bergvall, kommunikasjonsansvarlig for Arabiske Filmdager i Bergen. 


Culture Weekly er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips?
Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.noFortell flere om Arabiske Filmdager ved å dele denne artikkelen videre!