Kulturnytt - Bevegelsen mot Hatprat


Denne uken ser vi på hatprat og ungdomskampanjen "Stopp hat" - en kampanje av unge mennesker mot hatprat og for menneskerettigheter på nett.


Hva er hatprat?

Om du er kjent med internett, er det sannsynlig at du også har vært vitne til flere ulike former for hatprat. Vi finner det i sosiale medier, i kommentarfelt under nyhetsartikler eller på egne nettsider. Det blir ytret i form av tekster, ord, bilder, videoer og symboler - brukt til å spre hat, trusler og oppfordringer til vold mot en person eller en gruppe basert på deres tilhørighet.

Hatprat er som oftest rettet mot dem som skiller seg fra "samfunnsnormene", og diskrimineringsgrunnlagene er ofte; etnisitet, kjønn, legning, kjønnsuttrykk, religion, eller funksjonsevne. 

Hvorfor er det aktuelt?

Internett gir oss den unike muligheten til å kunne skape og delta på tvers av landegrense. Mens åpenhet og mangfold av meninger er noe som i prinsippet er positivt og utviklende for demokratiet - kan hatprat og nettmobbing være utelukkende og farlig. 

I dagens teknologiske verden blir vi i økende grad vitne til spredningen av ekstremistisk tankegods basert på fordommer og stereotyper. Ikke bare er det skadelig for individer som opplever det, men det står også i veien for et inkluderende, demokratisk samfunn hvor alle skal kunne føle seg trygge.

Hva er "Stopp hatprat"?

Stopp hatprat-kampanjen ble lansert i Norge på "Safer Internet Day" i februar 2014 og er støttet av Barne- og likestillingsdepartementet. Kampanjen består i dag av ni frivillige organisasjoner - og et åpent ungdomsnettverk for organisasjoner og enkeltpersoner som støtter kampanjens formål.

Kampanjen har som mål å bryte ned det polariserte verdensbildet som hatprat baseres på. Kampanjen har blant annet som mål å øke bevissthet rundt hatprat, støtte unge personer til å stå opp for menneskerettigheter på og av nettet og å kartlegge hatprat på nett for å kunne utvikle verktøy til å bekjempe det.

Hvordan kan "jeg" bidra til å motvirke hatprat?

På sin hjemmeside nevner Stopp Hatprat to enkle tips til hvordan du kan bidra til å motvirke hatprat på nett:

  • Støtt andre som opplever hatprat: Trykk liker eller skriv en positiv kommentar når noen har skrevet noe som fremmer menneskerettigheter og inkludering.
  • Vis et annet bilde av verden: Lik, del og spre nyanserte budskap som fremmer mangfold og går i mot en «oss» og «dem»-retorikk.

Du kan lese mer om Stopp Hatprat-kampanjen på deres hjemmeside: stopphatprat.no


Culture Weekly er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips?
Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.noStøtt Stopp hatprat-kampanjen ved å dele denne artikkelen med dine venner!