Kulturnytt - Påsken Verden Rundt

Bilde: Pixabay


Påsken regnes som den viktigste høytiden i kirkeåret, og blir feiret av den romersk-katolske, den ortodokse og de protestantiske kirkene. I Norge er påsken kjent som vårhalvårets lengste offentlige ferie, og blir av mange assosiert med hytteferie, skiturer, påskekrim og påskerenn. Av påskesymboler finner vi ofte påskeliljer, gule kyllinger og sjokoladeegg. Men hvordan begynte vi å feire påsken? Og hva er påskesymboler for mennesker fra andre land?


For de fleste kristne blir påsken assosiert med de siste dagene i Jesu liv - fra dagen Jesus kom til Jerusalem palmesøndag, til hans korsfestelse på langfredag og oppstandelse påskesøndag. Men påsken ble også feiret før Jesus ble korsfestet. Påsken som vi idag kjenner den blir ofte ført tilbake til den jødiske festen pesach.

Pesach, også kjent som jødisk påske, er en sentral feiring i jødedommen, og inneholder et rituelt program med bordbønn, påskemåltid og lovprisninger. Festen feires på omtrent samme tid som den kristne påsken, men festenes innhold er imidlertid forskjellig. Mens de kristne minnes Jesu død og feirer hans oppstandelse, feirer jødene utvandringen fra Egypt og minnes at de en gang var slaver.

Noen påskesymboler er vanlige på tvers av land. Egg for eksempel symboliserer kimen til nytt liv og tradisjonen med å dekorer egg går helt tilbake til det gamle Egypt. Men det er særlig i Øst Europa er tradisjonen sterkt utviklet. For eksempel i Russland, Ukraina og Hviterussland er det vanlig å farge egg på lørdag sammen med hele familien for så å besøke familiemedlemmer på søndag og dele eggene man har malt med de nærmeste. I tillegg til å dele egg, baker man også ofte en søt kake  (for eksempel kulich eller paska) som man også spiser sammen. Oppskriften på ortodoks påskekake ligner veldig på den italienske panettone.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

"Paska" - ortodoks påskekake (Bilde: Torange)


Påskefakta

- I år feires ortodokse kristne og katolikker påsken på samme dag, noe som ikke alltid er tilfelle. Grunnet bruk av ulik kalender (gregoriansk og juliansk) - og tolkning av eldre kristen tradisjon (les: Konsilet i Nikea), pleier ortodokse kristne å feire påske opptil fem uker senere enn protestantene. Neste gang dette vil skje er i 2025!

- Påskeegget og kyllingen er mest vanlig i norden, og er et symbol på nytt liv. En kylling som bryter ut av skallet er et symbol på Jesus som brøt ut av graven.

- Sør i Europa og i USA er det påskeharen og kaniner som dominerer. Dette brukes som et symbol på fruktbarhet.

- Påskeharen er et rimelig nytt symbol - og det spekuleres rundt om det er noe som er blitt oppfunnet av konfektindustrien.

- Lammet er et velkjent påskesymbol som blir forbundet med at Jesus ble ofret som uskyldig lam. Lam ble også ofret i påsken av jødene i førkristen tid.


Culture Weekly er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips?
Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.noDel denne artikkelen! :)

Foreningen Fremmed