Kulturnytt - Kunstnere som dekker flyktningkrisen


Flere kunstnere har satt lys på flyktningkrisen -

i ukens kulturnytt vil vi presentere tre av dem.


1. Ai Weiwei

AI Weiwei er en kinesisk kunstner som ved flere anledninger rettet oppmerksomhet mot flyktninger og menneskerettigheter. I begynnelsen av 2016 satt Ai Weiwei opp et studio på den greske øya Lesbos for å sette fokus på flyktninger. Hellas har vært inngangsporten for mange tusen flyktninger i løpet av de siste årene, og Ai Weiwei sitt studio har i løpet av 2016 presentert flere prosjekter med temaet knyttet til flyktningkrisen.

“The border is not in Lesvos, it really [is] in our minds and in our hearts” (“Grensen er ikke i Lesvos, den er i vår bevissthet og i våres hjerte.”) - Ai Weiwei, 2016.

I et av sine mest kjente prosjekt brukte Weiwei 14 000 redningsvester - som kan tok med seg fra Lesvos - til å dekke konserthuset i Berlin.  


Lesbos, Hellas - 2016 (Bilde: © Ai Weiwei)

 Berlin Konzerthaus, Tyskland - 2016 (Bilde: © OpenCity Projects)

 Berlin Konzerthaus, Tyskland - 2016 (Bilde: © OpenCity Projects)


 

2. Sebastião Salgado

Sebastião Salgado er en brasiliansk dokumentarfotograf og fotojournalist. Han har blant annet kjent for sin bok Migrations: Humanity in Transition. I boken dokumenterer Sebastião forflyttningen av verdens befolkning med en samling fotografier tatt over syv år - i mer enn 35 land. Kriger, naturkatastrofer og hungersnød har ført til at hundre millioner internasjonale migranter, et tall som har doblet det siste tiår. Det er disse tallene Salgado gir et menneskelig ansikt i sine mange fotografier knyttet til temaet.

 


Korem camp, Ethiopia 1984  (Bilde: © Sebastião SALGADO)

Struggle of the Landless, Brazil 1997 (Bilde: © Sebastião SALGADO)

Fra dokumentaren ''The Salt of the Earth'' (Bilde: © Sebastião SALGADO)


 

3. Arianna Vairo

Arianna Vairo er en ung illustratør, og har blant annet laget illustrasjoner for artikler publisert i The New York Times. Du kan se mer av hennes arbeid gjennom hennes hjemmeside http://www.ariannavairo.com/ eller instagram https://www.instagram.com/arianna_vairo/.

 


Illustrasjon #1 til artikkelen "Migrants Face Fortress Europe’s Deadly Moat" (Illustrasjon: © Arianna Vairo)

Illustrasjon #2 til artikkelen "Migrants Face Fortress Europe’s Deadly Moat" (Illustrasjon: © Arianna Vairo)

 

Culture Weekly er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips? Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.no