Kulturnytt - Kulturfestivalen "ARV"

"Iraq's Battle to Reclaim Its Cities" by Sergey Ponamarev (Second prize winner at "World Press Photo - 2016")


Litteraturhuset i Bergen arrangerer flere spennende foredrag for deg som er reiselysten og har lyst til å bli kjent med andre kulturer.

Lørdag den 18. februar tar litteraturhuset Verden til Bergen. Hele festivalen er gratis og er et arrangement som passer for alle aldre.


Årets festivaltema er ”ARV” og det vil bli arrangert foredrag, opplesninger og debatter som tematisk spenner fra pakistansk kvinnefrigjøring og europeisk høyrepopulisme, til krigen i Syria, favelaene i Brasil og havets biologiske mangfold.

En av hovedgjestene på årets festival er Rafia Zakaria (Pakistan). Hun er advokat, aktivist og forfatter av boken "The upstairs wife" , som ble kåret som en av de ti beste nonfiction bøkene i 2015 av magasinet "Newsweek". 

“The Upstairs Wife is one the most impressive works of nonfiction to emerge from the Indian subcontinent in recent times. (…) Rafia Zakaria is an exceptional writer”. (Kapil Komireddi, Newsweek)

I boken vever hun sin egen families erfaringer inn i Pakistans brutale historie. Zakarias familie emigrerte fra India i 1960-årene. For den muslimske familien representerte Pakistan det lovede land - men under militærstyrets islamisering av samfunnet på 80-tallet ble landets lover endret, noe Zakarias tante fikk smertelig erfare.  

Zakaria skriver inn kvinnene i den pakistanske historien, og vektlegger deres betydning for områdets samfunnsutvikling, politikk og kulturarv.  

Hun møter leder av "Verden i Bergen", Teresa Grøtan til samtale.

Andre spennende gjester du kan møte på festivalen:

Sarah Glidden (USA) en ung tegneseriejournalist som blant annet har rapportert fra konflikter i Midtøsten i tegneserieformat.

Paul Greenberg (USA) er en annerkjent journalist og forfatter som har skrevet flere bestselgende - og prisbelønte bøker om fiskeri og biologisk mangfold i havet.

Andrea Wulf (Storbritannia) er historiker og har skrevet en rekke prisbelønte bøker, blant annet en om 1800-tallets berømte vitenskapsmann Alexander von Humboldt: The Invention of Nature. Boken ble kåret som en av de ti beste sakprosabøkene i 2015 av New York Times.

Florian Huber (Tyskland) er historiker og dokumentarfilmskaper. Han kommer til Bergen for å snakke om sin nye bok - "Barn, lov meg at du skyter deg" - hvor han skriver om den rystende selvmordsbølgen som skylte over Tyskland etter andre verdenskrig. 

Festivalen gjester også noe av Norges mest spennende sakprosaforfattere:

Cecilie Hellestveit, Bjørn Berge, Øystein Bogen, Ingrid Brekke, Simen Ekern, Dag Herbjørnsrud, Åsne Seierstad og Elisabeth Aasen.

Festivalen bli arrangert av Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFF).

Les mer på: verdenibergen.no


Culture Weekly er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips? Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.no