Kulturnytt - Fritt Ords Honnør 2016

 Foto: Pandora Film A/S

Foto: Pandora Film A/S

Denne uken ble Leo Ajkic og “de skamløse jentene” tildelt Fritt Ords Honnør. Prisen er på 100 000 kroner, og blir tildelt av Styret i Stiftelsen Fritt Ord for «...verdifullt virke i det frie ords tjeneste, gjerne i tilknytning til en aktuell sak.»

Leo Ajkic tildeles Fritt Ords Honnør for hans bidrag i TV-serien “Flukt”. NRK-serien, som er produsert av Pandora Film i Bergen, har skapt innsikt i flyktningers situasjon, og tilført innvandrings- og integreringsdebatten nye perspektiv. Leo, som selv er flyktning, bruker bakgrunnen sin bevisst til å fortelle historiene til flyktninger i Europa og Norge. I sammenheng med premieren av serien - skrev NRK: “Bak hvert tall skjuler det seg en historie.”

Du kan se hele serien på NRK sin nettside

(artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Privat

Amina Bile, Nancy Herz og Sofia Srour fikk tildelt prisen for deres bidrag i “de skamløse jentene”. “De skamløse jentene” ble et begrep etter at Nancy herz brukte det i et debattinnlegg i Aftenposten våren 2016. Der skrev hun: “Vi er de skamløse arabiske jentene, og vår tid begynner nå.” Det er en bevegelse som består av mange enkeltmennesker som tør å stå opp mot uretten i egne miljøer, som tør å utfordre og som sier fra om at de ikke eier skammen andre prøver å påføre dem. Jentene har satt sine egne dagsordener i hittil underbelyste debatter om æreskultur, kjønnsroller og sosial kontroll av kvinner i minoritetsmiljøer. Fritt Ords Honnør er ikke de eneste har merket seg de skamløse jentene og deres kampen - i januar mottok de Kverulantkatedralens nasjonale pris, og i høst fikk de Skamløsprisen.

Tildelingsarrangementet vil finne sted 15. mars i Fritt Ord sine lokaler i Oslo.


Culture Weekly er en artikkelserie hvor redaksjonen i Fremmed deler et utvalg av kulturrelaterte prosjekter, artikler, bilder og videoer. Har du noen tips? Vi tar imot forslag på kulturmagasinet@fremmed.no