Kulturnytt - The Refugee Art Project

Wahid Omid, 'Weavers', oil on canvas board

“The Refugee Art Project” ble startet av et en gruppe akademikere og kunstnere som en reaksjon på den vanskelige situasjonen mange flyktninger opplever i australske flyktningmottak.  Siden 2010 har mer enn 500 kunstverk - laget som en del av prosjektet av asylsøkere og flyktninger - blitt utstilt i den australske offentligheten.

(artikkelen fortsetter under bildene)


"Memories of Home"

Syed Ruhollah Musavi, 'Religious Elegy', oil on canvas

Syed Ruhollah Musavi, 'Harvast', oil on canvas


The Refugee Art Project” har som mål å finne fram talent som ellers er skjult fra det offentlige grunnet deres vanskelige livssituasjon. Mens prosjektet er politisk uavhengig,  gir det besøkende mulighet til å se sterkt politiserte temaer fra ett nytt perspektiv.


"Exile"

Syed Ruhollah Musavi, 'Afghan Refugee', colour pencil on paper

Syed Ruhollah Musavi, 'Afghan Refugee 2', colour pencil on paper


Kaffemalerier: Disse bildene er laget med pulverkaffe som har blitt fortynnet i vann og deretter satt til side. Teknikken ble oppfunnet av en hobbymaler som satt fengslet i Irak. Når han sonet hadde han ikke tilgang til maling, så han måtte ta i bruk det som var tilgjengelig, som i dette tilfellet var pulverkaffe. Han lærte teknikken til Alwy Fadhel, som senere gjorde teknikken kjent gjennom sine mange arbeid. 


Coffee paintings

Alwy Fadhel, 'Fantasy', coffee on paper

Alwy Fadhel, 'Endurance', coffee on paper

Alwy Fadhel, 'The Scream', coffee on paper


Kaffemaleri har fått et eget liv inne i Villawood asylsenter og er nå noe blitt en slags tradisjon, spesielt blant unge afghanske asylsøkere som er blitt inspirert av verkene til Alwy Fadhel. Det å ty til mat som kunstnerisk medium taler til oppfinnsomheten blant fanger (og økonomisk vanskeligstilte) - som ofte har begrenset tilgang til materialer og verktøy.

Du kan lese mer om "Refugee Art Project" på: therefugeeartproject.com

 


Kjenner du noen asylsøkere, flyktninger eller migranter som driver med kunst? 
Vi i Kulturmagasinet Fremmed vil gjerne starte et lignende kunstprosjekt i Norge. Du kan nå oss på kulturmagasinet@fremmed.no eller på vår facebook side.